Autoprofit.sk Blog Jura Šutku – Passat GTE

Blog Jura Šutku – Passat GTE


Kategória: Volkswagen


Vieš na čo chodí vodič elektromobilu na čerpaciu stanicu? Na Hot-dog. A vieš na čo chodím na čerpaciu stanicu ja, vodič hybridu? Na Hot-dog a kvapku benzínu. Aj s touto trochou nadsázky sa dá písať o aute, s ktorým sa na jedno natankovanie budeš voziť hoci aj mesiac.

Musím sa priznať, že tak trochu profesorsky som bol už v tom, že po 16-tich rokoch pri značke Volkswagen ma už nedokáže nič nadchnúť tak, ako keď som ako čerstvý predajca prvýkrát sadol do štvorkového Golfu a užíval si chvíľku slávy pri presúvaní ho na sklade. Alebo ten fascinujúci pocit počas jazdy ku klientovi na takom 

Passate 1,9 TDi. Ten tlkot srdca pri prvom stlačení plynu na desaťvalcovom Touaregu alebo trasúce sa kolená keď šoféruješ svoje prvé predvádzacie GTI-čko... A mnoho ďalších momentov, ktoré chceš alebo nie, Ti časom zovšednejú a viac Ťa bude tešiť to, ak tento blažený pocit uvidíš na svojom klientovi, vo chvíli keď mu dávaš do rúk kľúč do jeho nového Volkswagenu...

„Budeš jazdiť Passat GTE“. Boli šéfkine slová niekedy koncom minulého leta. Hovorím si: OK, vyskúšame niečo nové a aspoň sa moja najbližšia debata s elektrofilom prípadne jeho príbuzným – hybridofilom nebude niesť v duchu – “hmm, nikdy som nič také nejazdil, tak Vám neviem na toto odpovedať“.

Vieš čo je to Plug-In Hybrid? Je to auto, ktoré má dva motory. Benzínový a elektromotor. To je auto, ktoré si nabiješ v zásuvke ako svoj mobil a ak chceš, jazdíš iba na elektrinu. Ak si ju chceš ušetriť, bol si na čerpačke na ten hot-dog a kvapku benzínu, tak  môžeš s takým autom jazdiť iba na benzín. Ak chceš na displeji vidieť doteraz iba sci-fi kombinovanú spotrebu paliva 1,8 L/100 km, stlačíš tlačítko „hybrid“ a zo sci-fi je zrazu realita! Systém tohto auta je natoľko inteligentný, že to za Teba „namieša“ tak, aby si využíval ten správny pohon. Zaspal si ráno do práce? Stepuješ ráno desať minút pred skriňou čo na seba alebo si chceš iba spomenúť na roztrasené kolená zo športového GTI-čka? Stlačíš tlačidlo „GTE“, pracovať začnú oba motory súbežne a vitaj! Práve sedíš v 220-koňovom aute, s parádnym zvukom, budíky sa Ti zmenia na športový look a pri dupnutí na plyn tlačí celú posádku do sedačiek.

Ako každá baterková hračka aj táto, o niečo väčšia hračka sa Ti používaním vybije. Vieš ju však používať tak, aby Ti vydržala nabitá dlhšie. Predstav si, že používaš svoj mobil a percentá baterky Ti neklesajú, no naopak stúpajú. Nemožné! Pri aute však existuje jedno zázračné slovíčko - „rekuperácia“. Keby napríklad taký mobil dokázal rekuperovať, tak by sa vlastne počas telefonovania dobíjal. Priznám sa, že s týmto autom som sa musel naučiť jazdiť a trvalo mi to asi dva mesiace. No stálo to za to. Z práce domov to mám takmer 40 kilometrov a počas prvého mesiaca používania sme sa až tak nekamarátili a to čo bolo medzi mnou a týmto autom sa zrovna harmóniou nazvať nedá... V polovici cesty auto vybité, zvyšok cesty spotreba jak na Tatrovke, toto čo má byť?! Pojem rekuperácia nás ale veľmi zblížil a dnes sme už veľkí kamoši. Cestou domov zvládneme ísť na baterku pozdraviť ešte pár klientov, tým, že elektromotor nevydáva žiadny zvuk aj nechtiac poplašiť pár chodcov a potom už smer najbližšia zásuvka, ktorá mi z toho auta o štyri hodiny spraví zasa veľkú nabitú hračku.

Aká by to bola hračka, keby nemala diaľkový ovládač? V dnešnej dobe, kedy cez mobilnú aplikáciu dokážeš snáď nakŕmiť aj svojho psa na druhom konci mesta, nemôže byť predsa ovládanie svojho hybridu ten najmenší problém! Ráno, len čo rozlepím oči, si ho môžem dať rovno vykúriť. To auto samozrejme!!! Jednoduchým kliknutím v mobile. V lete naopak zasa vychladiť. Kým pred skriňou z piatich rovnakých bielych košieľ s logom Autoprofit vyberieš tú správnu, klikneš na „spustiť vyhrievanie čelného skla“. A tak si ho celú zimu ani raz nebudeš škrabkať. To sklo. Aplikácia Car-Net je perfektná vec, s ktorou vieš o svojom aute v podstate všetko keď nie si práve pri ňom... Po ťažkej noci vieš zistiť kde parkuješ, vieš zistiť za aký čas bude úplne nabité, vieš na koľko km máš práve nabitú batériu, či je auto zamknuté, prípadne ktoré z dverí ostali pootvorené. A ak sa Ti raz náhodou prihodí, že na parkovisku pred obchoďákom nebudeš vedieť ktoré GTE je medzi toľkými GTE Tvoje, tak sa ma prídeš spýtať, že prečo ich toľko predávam... Srandujem samozrejme... Vtedy však dokážeš svoje auto cez mobil vyzvať aby blikalo či dokonca trúbilo.

Pri tomto všetkom je najlepšie ale to, že toto je plnohodnotný Volkswagen Passat Variant so všetkým komfortom, ktorý k nemu patrí. Môžeš ním vziať klienta na business obed, rodinu na dovolenku, manželku na večeru, kamošov na pivo a ak zrovna nestlačíš tlačidlo „GTE“, tak aj svokre sa bude páčiť.

Nepamätám si všetky tie autá, v ktorých som pri svojej práci sedel, ale Volkswagen Passat GTE je pravdepodobne to najlepšie, čo som kedy mohol dlhodobo používať. Toto auto vo mne opäť po rokoch vzbudilo istú vášeň a nadšenie pre prácu, ktorú robím a naďalej som rád za možnosť byť tým mostíkom medzi perfektným produktom a Vami, ľuďmi, ktorí ho chcete.

...Viete kde ma nájdete.

Juro Šutka


SERVICE MOBIL

+42‍1 903 71‍3 376

NÁHRADNÉ DIELY

+4‍21 918 34‍8 038

AUTOPOŽIČOVŇA

+42‍1 911 47‍1 587

RECEPCIA

+42‍1 31 7‍88 42 22

AUTOUMYVÁREŇ

+42‍1 91‍8 348 012

Autoprofit s.r.o.
Šaľská ulica 743/2
924 01 Galanta

Telefón: 031 / 788 42 22
E-mail: info@autoprofit.sk

Otváracie hodiny:
Predaj
Pondelok - piatok 8:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00

Servis
Pondelok - piatok 7:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00